Skip links

Je bent het waard

Ken jij jouw waarden en dus jouw levensrichtlijn?

 “Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.”

Mahatma Gandhi.
Wat als ik niet weet welke waarden mijn persoonlijkheid, mijn toekomst bepalen?
Hoe kan je erachter komen wat je kernwaarden zijn. Je bent het waard

Je bent je kernwaarden
De reden dat we ze kernwaarden noemen in plaats van simpelweg ‘waarden’, is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen en zelfs wie je bent.
In een notendop zijn je waarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Als je omgeving niet aansluit bij je kernwaarden, zou dat kunnen resulteren in stress of een ontevreden staat van zijn.
Als je niet weet wat je waarden zijn, is het moeilijker om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je echt wil veranderen. Zodra je je kernwaarden helder hebt maak je het veel makkelijker voor jezelf om te herkennen en op te lossen wat er fout loopt tussen jou en je omgeving! Je bent het waard.

Waarom je kernwaarden bepalen?
Er zijn meerdere redenen waarom je je kernwaarden bepalen heel serieus moet nemen. Zoals, onder andere:
Reageren op de wereld om je heen.
Je kernwaarden zijn eigenlijk een richtlijn voor je toekomstige gedrag. Als je je kernwaarden duidelijk gedefinieerd hebt, zul je in elke situatie kunnen reageren aan de hand van wie jij weet dat je bent. Het zal je helpen om te reflecteren en gewenst gedrag te hebben in bijna alle situaties!

Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave them all over everything you do.”
Elvis Presley

Bijvoorbeeld: als iemand ruzie met je begint te maken over iets kleins, zou je je beledigd kunnen voelen en terug gaan ruziën. Of, je zou ervoor kunnen kiezen om empathie te tonen en proberen erachter te komen wat er echt aan de hand is bij de ander.
In dit voorbeeld zou je dan kiezen tussen de waarde trots, of de waarde verbinding of empathie. Zie je hoe makkelijk je je reactie kunt kiezen, zodra je weet wat je waarden zijn? Je bent het waard.

Bepaal je identiteit en zelfvertrouwen
Als je je waarden weet, is het veel makkelijker om een beeld te krijgen van je ‘zelf’. Je zal niet langer gedefinieerd worden door wat je ouders, vrienden, partner of de maatschappij wil dat je bent – je zal dan immers een duidelijk beeld hebben van wie jij wil dat je bent. Je communicatie met anderen zal daarom eerlijker en opener zijn. Een ander aspect hiervan is zelfvertrouwen. Je kernwaarden helder hebben brengt je stabiliteit, omdat je dan weet wat jij wil, op elk mogelijk moment. Klinkt zelfverzekerd, niet?

Verbeter je focus
Zoals eerder genoemd kunnen kernwaarden als een richtlijn dienen in het bepalen van je gedrag, zodat dit samenvalt met je identiteit. Ze bepalen je keuzes, acties en attitudes. Je bent het waard.

Beantwoorden van je levensvragen
We hebben ze allemaal – de grote, alomvattende levensvragen. Niet weten hoe je geluk of succes kan bereiken, of niet weten hoe je met tegenslagen om moet gaan, kan veel stress veroorzaken. Je kernwaarden helder hebben kan je dan ook helpen antwoorden te vinden op onvermijdelijke vragen zoals:

 • Welke carrière moet ik kiezen?
 • Moet ik in deze relatie blijven, of moet ik loslaten?
 • Hoe kan ik geluk vinden?
 • Welke vriendschappen in mijn leven zijn echt en/of waardevol?
 • Wat voor een partner zoek ik?

Als je duidelijk weet wat je belangrijkste waarden zijn, zal het veel makkelijker voor je zijn om te zien wat voor jou de beste keuze is.

Hoe kom ik erachter wat mijn kernwaarden zijn?
Door je kernwaarden te definiëren, zul je erachter komen wat voor jou echt het belangrijkst is. Enkele stappen in het proces van het bepalen van je waarden:

 1. Wat maakt me gelukkig en tevreden?
 2. Wat maakt me trots?
 3. Kiezen van mijn waarden

Dus zonder er verder omheen te draaien; laten we vooruit kijken, een blik terug te werpen op onze levens!

 1. Wat maakt me gelukkig en tevreden?

Schrijf drie (of meer) momenten van je leven op waar je echt helemaal gelukkig en/of tevreden was. Dit kunnen professionele momenten zijn of persoonlijke momenten – de keus is aan jou.

Voor elke situatie die je hebt opgeschreven, noteer:

 • Wat was ik aan het doen?
 • Was ik met anderen? Zo ja, met wie?
 • Waarom (en op welke manier) betekende dit moment zoveel voor me?
 • Wat maakte me zo gelukkig en/of tevreden, wat speelde hier een rol bij?
 1. Wat maakt me trots?

Voor dit gedeelte geldt hetzelfde principe als hierboven. Kies drie momenten in je leven dat je je erg trots voelde, en noteer:

 • Waarom was ik trots?
 • Wat droeg bij aan dit gevoel van trots wat ik ervaarde?
 • Deelde ik deze trots met anderen? Zo ja, met wie?
 1. Kiezen van mijn waarden
  Bijvoorbeeld; zorgzaamheid, bescheidenheid, betrokkenheid, humor, vrijheid, eerlijkheid etc. Wanneer je 3 of 4 duidelijke kernwaarden hebt, bezit je al een duidelijke richtlijn hoe je in het leven wil staan en alle situaties wil benaderen. Dit geeft al rust en vertrouwen.

 

Woorden om naar te leven
Zodra je heldere kernwaarden hebt, neem jij van nu af aan de leiding over welke keuze het beste voor jou is. Je hebt als het ware een kant en klare levensrichtlijn. Je zal in staat zijn om snel en gemakkelijk te kunnen herkennen wanneer iets/een situatie niet overeenkomt met je waarden, en hiermee zul je een heleboel stress en ongewenste situaties voorkomen.
Je kernwaarden naleven zal leiden tot datgene wat het beste voor jou en je (toekomstige) geluk is. Er kan niets verkeerd gaan zolang jij je kernwaarden volgt – ze zijn immers wie je bent!
Je bent het waard.

Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden?

Neem dan vrijblijvend contact met me op.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg