Skip links

Beren op de weg

Zie jij wel eens beren op de weg?

Let dan op: ze zijn gevaarlijk. Ze werken namelijk belemmerend. Ze kunnen ervoor zorgen ervoor dat je je planning of je gestelde doelen niet haalt. Als je eraan toegeeft tenminste.

Hoe herken je die beren?

Je spreekt een zin uit, die begint met:

  • Ja, maar …
  • Wat als … ?
  • Hoe ziet het dan met … ?

Het uitspreken van deze woorden, zorgt voor een negatieve gedachte.

Vaak spreek je in deze woorden, als je buiten je comfortzone moet gaan. Of als je een nieuwe manier van werken aan moet leren.

Ik zie het ook bij mensen  in mijn praktijk. Ze schakelen mij in, omdat ze beseffen, dat ze hulp nodig hebben op het gebied van bv assertiviteit. Als ik ze dan uitleg hoe het anders en beter kan, komt vaak een belemmering: Ja, maar… . En dat is ook logisch. Verandering is eng, en de beren op de weg vertegenwoordigen die angst. Als je echter aan die angst toegeeft, zal er nooit verandering komen.

En blijf je op dezelfde en frustrerende manier doormodderen.

Zie je weer zo’n beer op de weg? Dan heb ik een paar tips voor je:

  • Bekijk de situatie eens van een afstand. Alsof je iemand anders moet adviseren die in deze situatie zit. Je zal zien, dat die angst of pijn ineens minder groot lijkt.
  • Daag jezelf uit. Toegeven aan beren op de weg is toegeven aan angst. Wil je je laten leiden door deze angst of ga je hem overwinnen?
  • Laat je inspireren door Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Deze laatste uitspraak heb ik voor mezelf regelmatig uitgesproken tijdens de start van mijn praktijk. Het is namelijk een grote stap, gaan ondernemen. Een stap, die je erg buiten je comfortzone dwingt op meerdere vlakken. Als ondernemer moet je dingen gaan doen, die je in loondienst nooit zou hoeven doen. Denk aan netwerken of zichtbaar zijn op social media.

Welke beren heb jij recent op de weg gezien?
Wil je ze houden of wil je er van af?
Meer weten of tijd voor actie?

Neem vrijblijvend contact met me op.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg