Skip links

Hooikoorts

Ken jij of ben jij iemand die ieder voorjaar of  tijdens de zomer weer kampt met een stevige hooikoorts?
Het gevoel dat je snipverkouden bent en je voelt je behoorlijk beroerd, ogen die jeuken en het kost je veel energie. Van alles geprobeerd maar niets helpt echt goed en langdurig. Daardoor kun je vaak niet optimaal genieten van buiten in de natuur zijn.
Er zijn ook gezonde mogelijkheden zijn om hooikoorts te verdrijven. Honing en bijenpollen zijn dan zeker de moeite waard om te gebruiken.

Wat is hooikoorts eigenlijk?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten en grassen. In Nederland betekent dit dus, dat mensen met een gevoeligheid hiervoor er behoorlijk last van kunnen krijgen tussen half april en eind juni. Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. De meeste mensen kennen klachten zoals een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus, last van niezen en branderige ogen en hoesten of een pijnlijke keel. Het lijkt dus inderdaad op een stevige verkoudheid! Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.

Een overdreven actie van het immuunsysteem
Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, in dit geval op het stuifmeel van o.a. grassen, bomen en planten. Stoffen die in principe ongevaarlijk voor ons zijn want legio mensen ondervinden er geen schade van. We noemen dit ook een allergische reactie. Mensen kunnen voor allerlei stoffen allergisch zijn zoals kattenharen, bepaalde voedingsmiddelen en huisstofmijt. Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem eigenlijk overactief is.

Een allergie kan gelukkig ook weer verdwijnen
Ik heb in mijn praktijk  al vele keren meegemaakt dat allergische reacties kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon als mensen anders/gezonder gaan eten. Het lijkt er dus op dat een gezond lichaam en dus een gezond immuunsysteem beter reageert op lichaamsvreemde stoffen, zodat het dus niet (meer) in actie komt als het niet nodig is. Zoals bij noten of stuifmeel. Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem té heftig en eigenlijk overdreven reageert. In zo’n geval is het dus zaak om ons immuunsysteem dusdanig te versterken, dat het weer ‘weet’ dat het niet zo heftig hoeft te reageren.

Je immuunsysteem = je darmen
Je immuunsysteem zit in je darmen, dus het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Je gezondheid begint in je darmen zeg ik altijd. Hoe doe je dat? Vermijd (een tijdlang) stoffen die je darmwand kunnen irriteren. Dit zijn gluten (dus brood, pasta en alles wat gemaakt is van met name tarwe), melkproducten of suikers. Probeer eens wat het weglaten een van deze voedingsmiddelen doet met je hooikoorts of andere allergische reacties.

Gebruik van honing tegen hooikoorts.
Wanneer je voeding veranderen teveel gevraagd voor je is, dan kun je ook elke dag een eetlepel pure honing in te nemen. Deze niet in hete thee doen want dan gaan de werkzame enzymen kapot. De honing die uit je eigen buurt komt is het beste omdat deze stoffen bevat tegen de pollen uit jouw omgeving en waar jij zo op reageert. Kies dus bij voorkeur voor lokale honing. Dan weet je zeker dat de bijen ook in aanraking zijn geweest met stuifmeel van de boom of plant waarvoor je allergisch bent, zelfs als je niet precies  weet welke dat is.

Gebruik van bijenpollen tegen hooikoorts.
De hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Een stofje dat werkt als een natuurlijk histamineremmer zit in bijenpollen. Er zijn mensen die na het gebruik van bijenpollen snel verlichting voelen van hun hooikoortsklachten.
De bijen halen stuifmeel uit de planten en voegen daar nectar aan toe waarna ze er pollen (bolletjes) van vormen.  Net als honing dit ook een product van bijen en komt verlichting ook uit de natuur.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Net als met alle superfoods: begin voorzichtig en bouw het langzaam op. Begin met enkele korreltjes en bouw het op naar een theelepel per dag tijdens de hooikoortsperiode of zoveel als jij nodig hebt.

Doe een pollenkuur in december.
Elk najaar melden mensen zich in mijn praktijk die een pollenkuur doen in december waardoor ze het volgende pollenseizoen, dat van  eind januari en bijna het hele volgende jaar duurt, beter beschermd zijn en beduidend minder klachten hebben. Het is een kuur als bescherming tegen de symptomen van de pollen vandaar de naam pollenkuur.

Deze kuur doe je juist in december omdat dat de enige hooikoortsvrije maand is en je dan juist je bescherming goed kan opbouwen.
Heb je daar ook interesse in, laat het tijdig weten zodat we ook voor jou een kuur bestellen. De kuur bestaat uit 5 buisjes met homeopatische korrels die je onder de tong laat smelten.

Heb je nu veel klachten, neem dan vrijblijvend contact op om kijken wat ik voor je kan betekenen.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg