Skip links

Uitgeput. Altijd maar moe.

Uitgeput.
Altijd maar moe.

Als ik om me heen kijk, zie ik veel mensen, met name vrouwen van 45+, die altijd maar moe zijn. Uitgeput en altijd moe, moe, moe.
’s Morgens al moeite om uit bed te komen (ook na een goede nachtrust) en zich voortslepen door de dag. Snel geïrriteerd zijn, het lontje wordt steeds korter, ze zijn eigenlijk aan het einde van hun latijn en alles is te veel. Herken je dit? Bijnieruitputting en burn out liggen op de loer! Binnen praktijk Ria van den Hoven wordt hieraan aandacht besteed vanuit de natuurgeneeskunde.

Komt het je bekend voor?
Dat je echt wel goede nachten maakt maar tóch ’s morgens je bed niet uit kunt? En alsmaar moe bent? In de loop van de dag gaat het beter, ’s avonds ben je actief tot zelfs hyper aan toe en de andere dag begint het weer van voren af aan. Allerlei vage symptomen die je wellicht niet meteen serieus neemt, want ach… je wordt toch een jaartje ouder? Het zal er wel bij horen. Je neemt het gewoon voor lief! Maar dat kan natuurlijk beter.

De eerste verschijnselen
Het begint vaak met wat vage symptomen. Je mag daarbij denken aan:
Cravings (eetbuien) en met name trek in zoet
Behoefte aan opwekkende middelen zoals koffie, cola en chocola
Slecht kunnen slapen of ondanks een goede nachtrust niet uit bed kunnen komen
Je angstig of verward voelen
Moeite met concentreren
Snel geïrriteerd zijn
Als je deze eerste symptomen negeert, gaat je lichaam andere signalen afgeven, zoals:
Toename in gewicht
Spiermassaverlies
Een dunnere huid
Een zwembandje rond je middel
Een bloedsuikerspiegel die gemakkelijk schommelt
Een verzwakking van je immuunsysteem met alle mogelijke klachten en kwaaltjes van dien zoals overgangsklachten en een verminderde weerstand
We gaan gewoon door!
Maar ja… vrouwen kennende… die rennen gewoon door. Tempo houden en doof voor alle signalen die het lichaam afgeeft. Je stelt jezelf gerust want als je om je heen kijkt, zie je dat iedere vrouw van jouw leeftijd minder energie heeft, wat slaapproblemen heeft of andere van bovengenoemde kwaaltjes. Dus… het is normaal en het hoort bij het ouder worden. Je krijgt het er gratis bij. Toch kun je echt op je 60e nog de energie ervaren die je wellicht ooit had.

Bijnieruitputting, wie zijn er extra gevoelig voor?
Bijnieruitputting kent een aantal oorzaken waardoor bepaalde mensen er extra gevoelig voor kunnen zijn.
De perfectionisten onder ons: Perfectionisme is op zich niet zoveel mis mee. Je bent iemand die doelen stelt, die vooruit wil in het leven en dat is prachtig! Waar het verkeerd gaat, is als je zo ver doorslaat dat je angst ontwikkelt om fouten te maken. Die angst wordt als stress ervaren en dat kan één van de oorzaken zijn van bijnieruitputting. Een psychosociale benadering van deze persoonlijkheidskenmerken kan je op weg helpen.
De vrouw die controle wil houden: Controle willen houden, is tot op zeker hoogte niet verkeerd. Het kan een stukje zekerheid geven. Maar wil je controle houden over zaken waar je totaal geen enkele invloed op hebt, kan het voor de nodige stress zorgen en is er maar één manier: Leren los te laten wat je niet kunt sturen.
De pessimisten: Hoeveel mensen ken jij die een pessimistische inslag hebben? Pessimisme kan onder bepaalde omstandigheden overgaan in depressiviteit. Zeker voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is het belangrijk om stress, de medeoorzaak van bijnieruitputting, te proberen te vermijden.
Die vrouw die de lat te hoog legt, geen tijd voor zichzelf heft, vaak overwerkt en weinig vrije tijd heeft: Gewoon regelmatig een paar dagen vrij plannen en even lekker (bijna) niks!
Diegene die een verstoord waak-slaapritme heeft. Dit is typisch een geval van de kip of het ei. Als je slecht slaapt, kun je je stress-cyclus niet goed afbouwen en kun je uitgeput raken. Als dit lang aanhoudt, kan het een bijnieruitputting veroorzaken. Andersom zijn mensen met een bijnieruitputting slechte slapers omdat door de stress de melatoninehuishouding compleet verstoord wordt.

Oplossing
Uiteraard ligt een deel van de oplossing in het aanpassen van je levensritme. Te drukke dagen, een overvolle agenda en veel verplichtingen zou je eigenlijk moeten beperken. En ook (te)veel sociale contacten die hartstikke leuk zijn maar waar je bijna niet meer van kunt genieten. Probeer de balans er in te houden en zoveel mogelijk dingen te doen die je écht leuk vind. Natuurlijk is het een illusie om alléén maar dingen te doen waar je plezier in hebt maar een beetje rust in de tent, zeker wat betreft de minder leuke zaken, kan absoluut wonderen doen.

5 voedingstips
Naast het aanpassen van je dagritme en het inplannen van lege plekken in je agenda, kun je ook met voeding al ’t één en ander teweegbrengen:
-Schrap alle geraffineerde suikers uit je voeding en eet koolhydraatbewust
-Eet vooral veel vette vis en/of suppleer omega 3 bij
-Vermijd alcohol, koffie en andere stimulerende middelen
-Eet veel voeding waar veel magnesium in zit, o.a. pure rauwe cacao en chiazaad, broccoli
-Zorg dat je extra veel vitamine C binnenkrijgt

praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg

Herken jij jezelf in bovengenoemde problemen?
Neem gerust eens vrijblijvend contact op.
Weer lekker in je vel en energiek leven. Dat wil jij toch ook?