Skip links

Als je doet wat je deed

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
-Albert Einstein-
Als ik blijf kijken Zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken Zoals ik altijd dacht
Als ik blijf denken Zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven Wat ik altijd heb geloofd
Als ik blijf geloven Wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen Zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen Zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen Wat mij altijd overkomt
Maar als ik mijn ogen sluit En goed kijk naar binnen
Dan kom ik deze cirkel uit En kan ik steeds opnieuw beginnen
Als je doet wat je altijd deed Krijg je wat je altijd kreeg

Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg
Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan toch verschillende uitkomsten verwachten ( Einstein)
Problemen kunnen niet worden opgelost met dezelfde denkwijze waarop ze zijn gemaakt (Einstein)
Ben jij ergens ontevreden over en wil je verandering? Lees hieronder waarom je blijft doen, wat je deed en wat je kunt doen om iets anders te krijgen dan je kreeg.

Waarom blijf je dingen doen die niet werken
Eigenlijk is het raar dat je steeds dezelfde dingen blijft doen, maar wel een ander resultaat verwacht. Albert Einstein zei zelfs: “Het is domheid, alsmaar hetzelfde te doen en een ander resultaat te verwachten”. Dit zijn de redenen waarom je het toch doet:
-je bent je niet bewust, dat je in een cirkel rond loopt en aan het herhalen bent en iets anders verwacht
-het is gewoonte (geworden), je hebt het altijd zo gedaan, je ben er aan gewend
-gedachten, overtuigingen die je tegenhouden om het anders te doen, zoals: ik kan het niet, daar ben ik niet goed in, zo hoort  het niet, het lukt toch niet.
-je weet niet hoe je het anders kan doen
-angst voor het onbekende. Je weet nu wat je hebt en je weet niet wat je er voor terug krijgt.
-je moet uit je comfortzone komen,
-je wilt negatieve emoties vermijden, zoals schuldgevoel, mislukking, afwijzing. Als je iets nieuws probeert, kan het ook niet goed uitpakken of mislukken. Of ben je bang wat andere mensen er van zouden zeggen.

Waar ben jij ontevreden over in je leven? Wat wil jij veranderen in je leven?
En hoe bereik je dat in de praktijk? Ofwel, hoe krijg je wat je wilt?

Wat kun je doen om iets anders te krijgen?
Word bewust wat je wilt veranderen. Waar loop je steeds tegen aan? Waar verwacht je een ander resultaat en doe je steeds hetzelfde? Wat overkomt jou steeds in je leven?

  1. Bepaal het resultaat. Wat wil je bereiken? Wat is het eindresultaat? Wat wil je wel?
  2. PLAN: Bedenk een andere aanpak. Welke andere manieren zijn er om een verandering te weeg te brengen, je resultaat te behalen? Hiervoor is creativiteit noodzakelijk, want je moet het anders aanpakken, een andere manier verzinnen die wel werkt. Probeer ook niet voor de hand liggende oplossingen te verzinnen. Laat je ook inspireren door anderen. Vraag anderen hoe zij het zouden aanpakken. Anderen hebben misschien creatieve oplossingen, waar jij niet aan hebt gedacht. En twee weten altijd meer dan één.
  3. DO. Probeer wat je bedacht hebt uit in de praktijk. Wees niet bang om een hele andere aanpak te proberen of om een fout te maken.
  4. CHECK. Ga na of je met de nieuwe aanpak/ manier je het resultaat, die je wilde behalen, hebt gehaald. Werkt het in de praktijk? Misschien ontdek je wel nog één of meerdere manieren die ook niet werken.
  5. ACT. Stel je plan bij. Als de bedachte strategie niet werkt, begin weer bij stap 3. Bedenk een andere aanpak. Maar een nieuwe aanpak vergt soms ook dat je doorzet. Een nieuwe aanpak heeft soms tijd nodig. Jij moet er nog aan wennen. En niet alleen jijzelf, maar soms ook  je omgeving. Geef jezelf en de nieuwe aanpak dus de tijd. En als het wel werkt kun je kijken of je het nog verder kunt verbeteren, of pak je het volgende aan waar je ontevreden over bent in je leven.

Ik doe niet meer wat ik deed en krijg wat anders dan wat ik kreeg
Het belangrijkste van alles is de onderliggende gedachte waarom je het steeds zo deed. Als je helder hebt met welke intentie je het deed en dat kunt veranderen, dan verandert de wereld met je mee. Soms zie je zelf dat niet omdat het een blinde vlek voor je is. Andersmans visie kan dan heel verhelderend zijn.

Wat ga jij niet meer doen wat je deed?
Wat ga jij veranderen?
Vaak ben je je niet bewust waar je  in kringetjes loopt en heb je niet door dat hetzelfde je weer overkomt. Want alles wat je negeert, blijft terug komen. Dit begint met bewustzijnVind je het zelf lastig om een patroon te doorzien of een verandering door te voeren ? Ik kan jou hierbij helpen. Dan zoeken we samen naar wat je wilt bereiken, naar wat jij wel wilt en komen we samen tot nieuwe manieren om niet weer te doen wat je deed. Deze kun je dan gelijk in de praktijk proberen. Wil je ook meer tevreden zijn, gelukkiger worden en een verandering doorvoeren? Neem dan vrijblijvend contact met me op.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg