Skip links

Jouw probleem is niet het probleem

Is jouw geluk afhankelijk van je omstandigheden?
Als ik geslaagd ben dan ben ik gelukkig.
Als ik 10 kilo afval, ben ik gelukkig.
Als ik meer tijd heb, ben ik gelukkig.
Als mijn partner die gewoonte verandert, ben ik gelukkig.
Je kent ze wel deze uitspraken.

Open de deur naar binnen
Vergeet niet dat de deur naar geluk niet naar buiten (de omstandigheden) opengaat maar dat deze deur naar binnen opengaat. Jij bent verantwoordelijk voor je geluk hoe je omstandigheden ook zijn.
Laatst zag ik in een tv-programma een man in een concentratiekamp die, ondanks de beroerde omstandigheden, innerlijke vrede en geluk uitstraalde. Hij zei: “Ze kunnen alles van me afpakken maar niet mijn positieve houding en geest die ik heb. Die is van mij. Mijn houding hoe ik met deze situatie omga, is mijn vrijheid van denken. Daar heeft de vijand geen macht over. Onze grootste vijand zijn wij zelf.”

Wie is jouw adviseur?
Laat jij je adviseren en leiden door je emoties zoals boosheid, jaloezie, verdriet, teleurstelling, angst?
Zeker als het niet gaat zoals jij wil?
Als we in onze emoties gaan zitten, ervaren we het als een groot probleem. Het probleem plaatsen we buiten ons (werk, relatie, ruzie, instantie, etc.).
De situatie of de ander moet dan eerst veranderen en dan voelen wij ons pas beter en gelukkiger.
We leggen de verantwoordelijkheid daarmee buiten onszelf.

Wat je zegt ben je zelf
Maar het zit hem niet in de omstandigheden of de ander!
Het probleem is onze houding tegenover het probleem. Laat je niet misleiden door je emoties. Boosheid en angst zijn slechte raadgevers, dus luister er niet naar. Wanneer je daar wel naar luistert, ga je zo ook praten en handelen en dat lost je onvrede niet op. Je bent dan net een schilderij dat scheef hangt. Dat gaat bij jezelf irriteren en geeft geen fijn gevoel.

Niet lijden maar leiden
De juiste manier van denken geeft de juiste houding ook als het niet gaat zoals jij wil. Laat je dus niet lijden door je emoties maar leiden door je gevoel wat dieper zit.
Als je weet hoe je je gevoel niet moet laten overschreeuwen door je emoties dan kun je bewust kiezen voor een bepaalde houding ongeacht je omstandigheden.
Geluk is dan een keuze.