Skip links

Je eigenschappen zijn goed

Al je eigenschappen zijn goud op het juiste moment en de juiste plaats.
Soms lees je een boek waarin één passage zo aanspreekt dat je deze nooit vergeet en voor jou de kern bevat. Dat had ik nu met het boek ‘De Inwijding’ van Elisabeth Haich.  Een visie over hoe je je eigenschappen inzet voor persoonlijke groei.

Kwestie van op de juiste plaats en tijd
Er bestaan geen slechte eigenschappen maar wel slecht gebruikte eigenschappen. Je eigenschappen zijn je gereedschap. Gereedschap is goed door de manier van gebruik.
Wanneer je je eigenschappen beheerst wil dat zeggen dat je de eigenschappen op het juiste moment, juiste manier en juiste plaats aanwendt.
Dezelfde eigenschap die op de juiste tijd en plaats een positieve kracht is, zal op de verkeerde tijd en plaats een negatieve kracht voor je zijn.

In evenwicht
Weet jij je krachten in balans te brengen door de juiste eigenschap op het goede moment te gebruiken dan is er een gevoel van bevrijding, tevredenheid en balans in je leven.
Hoe is jouw balans in de volgende 12 paren van eigenschappen:
– zwijgen en  spreken
– ontvankelijkheid en vasthoudendheid
– volgzaamheid en heerszucht
– deemoed  en zelfvertrouwen
– overmoed  en  bezonnenheid
– kritiekloosheid  en  onderscheidingsvermogen
– voorzichtig  en  moed
– bezitloosheid  en  materialistisch
– ongebondenheid  en trouw
– zelfgeldingsdrang   en  teruggetrokkenheid
– doodsangst  en  zich vastklampen aan het leven
– onverschilligheid  en liefde

Dus spreken is niet altijd zilver en zwijgen is niet altijd goed ofwel goud. Het gaat er om hoe je het in de juiste situatie op de juiste manier toepast.
Een hele kunst om al deze paren  te beheersen in de hectiek van alle dag. Maar wel de moeite waard om ermee aan de slag te gaan.
Wil je hierin meer inzicht voor jezelf of ondersteuning? Laat het me weten.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg