Skip links

Burn-out

5 Misverstanden over burn-out

Over burn-out bestaan hardnekkige misvatttingen. In mijn praktijk kom ik die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel juist in de weg staan..

1 Ik ben burn-out door mijn werk
Wellicht de hardnekkigste fabel die er is. Veel mensen denken dat een burn-out alleen maar komt door stressvol werk. En dat is niet juist. Een burn out ontstaat door iedere keer over je grenzen te gaan. Het is dus niet de stress en druk waardoor een burn out ontstaat, maar de manier waarop je hiermee omgaat. Aanleg, karakter en omgevingsfactoren bepalen hoe je in stressvolle situaties handelt. Anders zouden al je collega’s die dezelfde stress ervaren net zo goed burn-out zijn.

2 Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop
Nee. Een vakantie helpt je niet om van uw burn-out af te komen. Allereerst ervaren veel mensen juist stress om alles voor de vakantie te regelen. Andere voeding, hogere temperaturen en andere omstandigheden kunnen een aanslag op je lichaam zijn. Daarnaast ben je er met een beetje rust nog niet. Als je namelijk terugkomt van vakantie stap je zo weer je oude patroon in. Met alle gevolgen van dien. Een vakantie zorgt er namelijk niet voor dat je de kern van je burn-out aanpakt.

3 Als ik niets zeg, is het er ook niet
Ik kom geregeld tegen dat iemand met een beginnende burn-out of stressklachten zijn omgeving niet heeft ingelicht. Een gevoel van falen of zwakte kan voorkomen dat iemand zijn of haar klachten met de partner of werkgever bespreekt. Terwijl ook hier geldt: hoe eerder je burn-out aanpakt, des te beter. Begrip in je omgeving over bijvoorbeeld je woedeaanvallen of energieprobleem zorgt voor minder confrontaties en hierdoor een sneller herstel. Maak je burn-out daarom dus altijd bespreekbaar, beginnend met die de mensen bij wie je je veilig voelt.

4 Met sporten zorg ik dat ik snel uit mijn burn-out kom
Als je net burn-out bent is zo vaak mogelijk naar de sportschool gaan wel het slechtste wat je kunt doen. Waarom? Uw lichaam is uit balans en uitgeput en heeft nu juist rust en herstel nodig. Daarnaast is het probleem bij een burn-out dat je je eigen grenzen slecht kent. De kans dat je veel te veel doet is groot. Gedoseerd bewegen is een daarom betere oplossing. Wandelen in de buitenlucht is vaak een betere optie.

5 Ik los het zelf wel op
De verleiding is natuurlijk groot om zelf je burn-out op te lossen. Het nadeel is dat je zelf nou juist de oorzaak bent van je burn-out. Vaak hebben we een blinde vlek voor onze valkuilen. Daarnaast ben je geen professional en weet je niet alle ins en outs om op de juiste manier met een burn-out om te gaan. In de praktijk komt hierdoor een burn-out daarom vaker terug én je bent er langer mee bezig dan wanneer je hulp inschakelt. Het zelf oplossen lijkt misschien de gemakkelijkste weg, maar het tegendeel is waar. Zoek dus hulp als je in een burn-out zit.

Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt
De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out terugkomt. Waarom is ‘even snel’ herstellen niet mogelijk? En wat komt er allemaal bij kijken?

Gedegen stappenplan
Snel herstellen is bijna onmogelijk. Het probleem is ook niet in 1 dag ontstaan. Hiervoor is een gedegen stappenplan nodig om naar de kern van het probleem te gaan en vervolgens rustig weer op te bouwen.

Ingesleten patronen veranderen
Dat het herstellen van een burn-out lang lijkt te duren heeft voornamelijk te maken met iemands valkuilen en het stellen van grenzen. Vaak ligt de lat veel te hoog en blijft iemand jarenlang over zijn grenzen gaan, zonder dat hij of zij er erg in heeft. Totdat het lichaam aangeeft dat het genoeg is. Zelfkennis en het veranderen van ingesleten patronen gaat niet van de een op de andere dag. Veel van die ingesleten patronen hebben te maken met hoe we zijn opgevoed en zitten daarom diep in ons systeem. Ook iemands karakter en omgeving zijn medebepalend in hoe iemand omgaat met druk en stress.

Persoonlijke grenzen
Erkennen dat de lat te hoog is gelegd en dat iemand zijn eigen grenzen niet (her)kent, is de eerste stap naar herstel. Het opnieuw leren luisteren naar het lichaam en waar die persoonlijke grens dan wél ligt, vergt eveneens tijd. Daarnaast moeten deze nieuwe inzichten ook in de praktijk geoefend worden. Want alleen door te durven te doen leer je om te wennen aan het inzetten van deze nieuwe grenzen.

Werkrelaties en burn-out herstel
Een burn-out heeft dus niet per se te maken met het werk, maar veel meer met hoe iemand omgaat met druk, verwachtingen en prestatie. Wel komt burn-out op de werkvloer vaak tot uiting. Het werk en het contact met de werkomgeving zijn daarom eveneens belangrijk voor het herstel. Elke vorm van druk kan voor iemand met een burn-out te veel zijn of voldoende zijn om terug te vallen. Het is daarom belangrijk dat werkcontacten, soepel verlopen.

Burn out herstel
Wat is een burn-out?
Heb je te lang te maken gehad met een emotionele overbelasting? Door werk, studie of een te druk privéleven waarin te veel van je werd verwacht? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met overspanning. Je voelt zich letterlijk ‘burned out’: opgebrand, futloos en je hebt geen energie meer om werk te verrichten. Dit kan gepaard gaan met heftige emoties en stemmingswisselingen. Je functioneren wordt erdoor beperkt en je wordt er als het ware door lamgelegd. Er is een aantal beroepsgroepen en studenten dat een verhoogde kans hebben op een burn-out, waaronder mensen in het onderwijs, gezondheidszorg of managers. Bent jij ook over uw grenzen heen gegaan? Dan is het zaak om je leven weer op de rails te krijgen en daar een effectieve behandeling voor te vragen.

Een goed herstel vergt  kwaliteit en maatwerk.praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg
Ben je burn-out of heb je last van stressklachten?
Loop er niet te lang mee rond. Ik help je graag om op de juiste manier te herstellen. Via energie- en psychosociale behandelingen zodat jij weer lekker in je vel zit en inzicht in jezelf hebt om anders in het leven te gaan staan.
Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op.