Skip links

Burn-out
behandeling

Burn-out behandeling in Kaatsheuvel en omgeving Waalwijk, Tilburg

Burn-out; je batterij die leeg is
Wanneer je chronisch overbelast bent geraakt door hoe jij omgaat met stress, is je energieniveau gedaald tot een minimum en functioneer je op een lager niveau fysiek, emotioneel en mentaal. Je spreekt je reserves aan maar eigenlijk is het licht in je aan het uitgaan. Er ontstaat een energetische uitputting en ontregeling. Je vitaliteit laadt niet meer op omdat er te weinig herstelmogelijkheden zijn. Je lichaam geeft signalen zoals een toenemende vermoeidheid en dwingt je om maatregelen te nemen. Luister naar je lichaam. Tijd voor een burn-out behandeling

Fabels over burn-out
Over deze chronische uitputting bestaan hardnekkige misvatttingen. In mijn praktijk kom ik die geregeld tegen. Misverstanden die je herstel juist in de weg staan..

1 Ik ben burn-out door mijn werk
2 Met een vakantie ben ik er zo weer bovenop
3 Als ik niets zeg, is het er ook niet
4 Met sporten zorg ik dat ik snel uit mijn burn-out kom
5 Ik los het zelf wel op
In mijn blog Burn-out lees je daarover meer.

Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt
De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out terugkomt. Waarom is ‘even snel’ herstellen niet mogelijk? Tijdens onze rust en slaaptijd herstellen we en bij een burn-out is er veel achterstellig onderhoud door het lichaam te verrichten.

Gedegen stappenplan
Snel herstellen is bijna onmogelijk. Het probleem is ook niet in 1 dag ontstaan. Hiervoor is een gedegen stappenplan nodig om naar de kern van het probleem te gaan en vervolgens rustig weer op te bouwen.

Ingesleten patronen veranderen
Dat het herstellen van een burn-out lang lijkt te duren heeft voornamelijk te maken met iemands valkuilen en het stellen van grenzen. Vaak ligt de lat veel te hoog en blijft iemand jarenlang over zijn grenzen gaan, zonder dat hij of zij er erg in heeft. Totdat het lichaam aangeeft dat het genoeg is. Zelfkennis en het veranderen van ingesleten patronen gaat niet van de een op de andere dag. Veel van die ingesleten patronen hebben te maken met hoe we zijn opgevoed en zitten daarom diep in ons systeem. Ook iemands karakter en omgeving zijn medebepalend in hoe iemand omgaat met druk en stress.

Persoonlijke grenzen
Erkennen dat de lat te hoog is gelegd en dat iemand zijn eigen grenzen niet (her)kent, is de eerste stap naar herstel. Het opnieuw leren luisteren naar het lichaam en waar die persoonlijke grens dan wél ligt, vergt eveneens tijd. Daarnaast moeten deze nieuwe inzichten ook in de praktijk geoefend worden. Want alleen door te durven te doen leer je om te wennen aan het inzetten van deze nieuwe grenzen.

Werkrelaties en burn-out herstel
Een burn-out heeft dus niet per se te maken met het werk of studie, maar veel meer met hoe iemand omgaat met druk, verwachtingen en prestatie. Wel komt burn-out op de werkvloer of tijdens de studie vaak tot uiting. Het werk en het contact met de werkomgeving zijn daarom eveneens belangrijk voor het herstel. Elke vorm van druk kan voor iemand met een burn-out te veel zijn of voldoende zijn om terug te vallen. Het is daarom belangrijk dat werkcontacten, soepel verlopen.

“Achteraf gezien was mijn burn out een mooi cadeau. Door de fijne begeleiding en energiebehandelingen van Ria ben ik nu vitaler dan ooit . Ik heb geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben anders naar dingen gaan kijken en dat heeft me echt een rijker mens gemaakt” - R.

Burn-out herstel in Kaatsheuvel, Waalwijk Tilburg en omgeving
Wat is een burn-out?
Heb je te lang te maken gehad met een emotionele overbelasting? Door werk, studie of een te druk privéleven waarin te veel van je werd verwacht? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met overspanning. Je voelt zich letterlijk ‘burned out’: opgebrand, futloos en je hebt geen energie meer om werk te verrichten. Dit kan gepaard gaan met heftige emoties en stemmingswisselingen. Je functioneren wordt erdoor beperkt en je wordt er als het ware door lamgelegd. Er is een aantal beroepsgroepen en studenten dat een verhoogde kans hebben op een burn out, waaronder mensen in het onderwijs, gezondheidszorg of managers. Bent jij ook over uw grenzen heen gegaan? Dan is het zaak om je leven weer op de rails te krijgen en daar een effectieve behandeling voor te vragen. In praktijk Ria van den Hoven doe ik dat door energetische behandelingen in combinatie met psychosociale therapie. Er is aandacht voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam en de emtionele en mentale gezondheid.

Burn-out behandeling
In mijn praktijk kom ik veel hooggevoelige mensen ( jong en oud) tegen met burn-out verschijnselen. Waarom juist deze mensen vroeg of laat vast kunnen lopen?
5 redenen waarom gevoelige mensen vaker een burn-out krijgen.
Hooggevoelige werknemers zijn vaak gedreven en goed in hun werk. Aan de andere kant lijkt deze groep samen te hangen met een grotere kans op een burn-out. Waarom is dat zo?
Er is veel onderzoek op dit gebied gaande maar er zijn wel 5 redenen die sowieso een grote rol spelen.

1 HSP-ers( hoog sensitieve personen) presteren goed en snel maar ervaren meer stress bij eenzelfde taak.
2 HSP-ers nemen te weinig rust. Stress is op zichzelf niet erg, als er maar voldoende hersteltijd wordt genomen om lichaam en geest weer tot rust te laten komen. HSP hebben meer rust nodig omdat ze stressgevoeliger zijn, maar nemen juist minder rust.
3 De lat ligt te hoog. Hooggevoelige mensen zijn nog meer dan anderen, gericht op goed presteren. Daardoor gaan ze soms over hun grenzen en plegen roofbouw op hun energievoorraad en kunnen ze in in een burn-out raken.
4 Hun sterke rechtvaardigheidsgevoel maakt hen sneller gedesillusioneerd.
5 Gerichtheid op sociale omgeving. HSP-ers zijn sterk gericht op de emoties en verwachtingen van anderen. Social media roept daardoor meer stress op. Ze willen het voor iedereen goed doen, maar dan kan vaak niet. Zo voelen ze continue druk.

Waarom je talenten je grootste valkuil zijn.
De talenten van beter willen presteren, grote verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel en groot inlevingsvermogen kunnen dus een valkuil worden. Ze hebben allemaal een stressverhogend effect en daarmee verhogen ze het risico op burn-out.
Bewustwording van en verstandig omgaan met hun talenten maakt hooggevoelige werknemers echter tot de meest productieve en betrokken medewerkers.
Herken jij jezelf in het bovenstaande stukje en wil je graag weten hoe jij van deze mooie maar kwetsbare eigenschap jouw kwaliteit en kracht kan maken?Blijf er niet mee zitten maar doe er wat aan.

Herstellen van burn-out
Een goed herstel vergt kwaliteit en maatwerk.
Woon je in Kaatsheuvel of omgeving Tilburg, Waalwijk? Ben je chronisch overbelast, uitputting nabij of heb je last van stressklachten?
Loop er niet te lang mee rond. Ik help je graag om op de juiste manier te herstellen. Via energie- en psychosociale behandelingen zodat jij weer lekker in je vel zit en inzicht in jezelf hebt om anders in het leven te gaan staan.
Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op.

Ontdek wat ik voor je kan betekenen
Bel me terug

Zit je nog met vragen of wil je meer informatie? Vraag vrijblijvend een telefoonverzoek aan.