Skip links

Fybromyalgie
een natuurgeneeskundige behandeling

Fybromyalgie een natuurgeneeskundige behandeling van klachten

Fibromyalgie: natuurgeneeskundige behandeling van pijn en klachten
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom. Het kenmerkt zich door pijn en stijfheid in het bindweefsel en in de spieren. Ook hoofdpijn, allergieën en darmklachten komen vaak voor bij mensen met fibromyalgie.
Niemand wordt met fibromyalgie geboren. Dit syndroom wordt over een periode van vele jaren ontwikkeld.

Fybromyalgie en stress
Problemen die veel stress bij de patiënt hebben opgeroepen, zijn vaak de aanleiding voor het ontwikkelen van fibromyalgie. Deze stress wordt namelijk opgeslagen in het onderbewuste.Ook wanneer men niet langer aan deze stress worden blootgesteld, zorgt de herbeleving en verwerking van de problemen en de daaraan verbonden emoties, voor een constante overbelasting van het zenuwstelsel.
Herbeleving en verwerking van genoemde problemen en emoties, vinden plaats tijdens de slaap. Hierdoor kunnen slaapproblemen ontstaan en voelt de patiënt zich niet uitgerust en verstijfd bij het opstaan.

Vermoeidheid en psychische klachten
Slaapstoornissen treden ook op doordat veel mensen met fibromyalgie  niet in het diepe slaapstadium raken. Dit wordt ook de herstelslaap genoemd. In deze slaap maakt het lichaam stoffen aan voor het herstel en de groei van de weefsels. Door verstoring van deze aanmaak, is het lichaam niet in staat zichzelf te herstellen.
Gebrek aan een goede, herstellende nachtrust kan leiden tot concentratie- en geheugenproblemen. Ook komen psychische klachten als angst, stemmingswisselingen en/of een depressie voor.

Verzuring als oorzaak voor de klachten
Slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door de spieren en het bindweefsel, veroorzaakt de stijfheid en pijnklachten. De ophoping van afvalstoffen zorgt voor verzuring van het lichaam. Met als gevolg constante spanning in de spieren en de omringende organen.
Ontzuring van het lichaam door aanpassing van het voedingspatroon kan het klachtenpatroon verminderen. Het laat echter geen genezing zien. Er moeten dus naast verzuring nog andere oorzaken zijn voor dit syndroom.

 De invloed van de persoonlijkheid
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met fibromyalgie bepaalde kenmerken delen. Ze zijn over het algemeen introvert en (erg) perfectionistisch ingesteld. Zij hebben de neiging het belang van de ander voorop te stellen. Vaak vinden ze het lastig om grenzen aan te geven.
Zij willen het de ander naar de zin maken. Daarbij gaan ze geheel voorbij aan hun eigen wensen en behoeften. Door de constante gerichtheid op de ander en de vervulling van diens behoeften, zijn de eigen behoeften en verlangens zozeer op de achtergrond geraakt dat ze niet eens meer duidelijk zijn voor de patiënt zelf.
Vaak zeggen deze mensen: “als de ander gelukkig is, dan ben ik ook gelukkig, meer heb ik niet nodig.” Of: “ik doe dat voor de lieve vrede of omdat dat van mij wordt verwacht.” Aan dit reactiepatroon liggen veelal gebeurtenissen uit de kindertijd ten grondslag. Het zijn aangeleerde patronen en overtuigingen om met bepaalde situaties om te kunnen gaan.

“Ik had veel pijn en klachten waardoor ontspannen lastig was en genieten al helemaal. Nu voel ik me lichter kan weer ontspannen en geniet van dingen die ik doe die ik voorheen niet kon.” - K.

Hooggevoeligheid en fibromyalgie
Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor ervaren zij niet alleen gedachten, gevoelens, emoties en gedrag maar ook prikkels van buitenaf intenser dan anderen. Het is voor hen lastig om zich hiervoor af te sluiten. Alles wordt intenser ervaren. Ervaringen blijven langer hangen en hebben meer tijd nodig om te worden verwerkt. Hierdoor hebben hooggevoelige mensen meer rust en tijd voor zichzelf nodig.

Behandeling van fibromyalgie
Pijnbestrijding door middel van pijnstillers wordt door fibromyalgie patiënten niet als effectief ervaren. Ze zijn vaak niet in staat om de pijn te onderdrukken dan wel weg te nemen. Bovendien kleven aan het langdurig slikken van pijnstillers ook de nodige medische risico’s.
Ontzuring van het lichaam door aanpassing van het voedingspatroon is belangrijk en noodzakelijk. Maar ook dit kan de klachten niet geheel wegnemen.
Psychosociale begeleiding afgestemd afgestemd op je individuele behoefte heeft een positief effect op je gezondheid. 

Natuurgeneeskunde en fibromyalgie
Iedereen met fibromyalgie is uniek. De behandeling dient dan ook te worden afgestemd op jouw specifieke klachten en individuele situatie. In mijn praktijk doen we dat samen. Ik kan jou niet genezen, dat kun jij alleen zelf. Hoe doe je dat, jezelf genezen?
Onze samenwerking is gericht op het stimuleren van het zelf-genezend vermogen van jouw lichaam. Zodat pijn en klachten hanteerbaar worden, verminderen en waar mogelijk, verdwijnen.
Jouw fibromyalgie klachten hebben zich over een periode van vele jaren ontwikkeld. Hierdoor en door het complexe samenspel van de vele factoren die bij deze ziekte een rol spelen, vraagt de aanpak aandacht en tijd.

Unieke combinatie voor het beste resultaat
Door de unieke, op jouw specifieke situatie afgestemde combinatie van diverse therapieën werken we samen naar het optimale eindresultaat:

  • een voedingspatroon voor de noodzakelijke ontzuring van je lichaam;
  • voor jou specifieke ondersteunende middelen om de (pijn)klachten te verminderen;
  • speciaal op jou afgestemde energiebehandeling voor een verlichting van de klachten en een betere slaap;
  • psychosociale therapie voor het loslaten van oude emoties, gebeurtenissen en patronen, zonder ze opnieuw te ervaren;
  • Tips en tools om je beter af te schermen van prikkels, gezonde grenzen leren stellen en kennismaken met de helende werking van gedachtekracht.

Genieten van een ont-spannen leven. Klinkt dat als muziek in jouw oren?Wil je samen met mij aan de slag of heb je nog vragen?Aarzel dan niet om met mij contact op te nemen. Ik help je graag!

Ontdek wat ik voor je kan betekenen
Bel me terug

Zit je nog met vragen of wil je meer informatie? Vraag vrijblijvend een telefoonverzoek aan.