Skip links

Hoe EMDR je kan helpen

Hoe EMDR je kan helpen

Hoe EMDR jou kan helpen.
Je wil niet dat nare ervaringen uit het verleden nog steeds invloed hebben op je emoties en je gevoelsleven blijven bepalen. Soms zijn er situaties in je leven die – letterlijk – een diepe indruk achter laten, zodanig dat er een verwerkingsproces nodig is. Alleen al het denken aan zo’n situatie of schokkende gebeurtenis, haalt een bepaalde emotionele reactie naar boven. In veel gevallen lukt het om zelf deze akelige gebeurtenissen in de loop van de tijd te verwerken. Lukt dit niet op eigen kracht, dan kunnen psychische klachten kunnen ontstaan. De negatieve ervaringen blijven hun impact uitoefenen op jouw leven. Angsten, nachtmerries, flashbacks, sombere gevoelens en negatieve gedachten over jezelf, komen steeds opnieuw terug en voorkomen dat je het leven leidt zoals je dat eigenlijk voor jezelf zou wensen. EMDR kan dan heel helpend zijn, is mijn ervaring als psychosociaal therapeut.

EMDR een veilige en effectieve methode
EMDR biedt de mogelijkheid om op een veilige en relatief rustige manier te worden geconfronteerd met niet-verwerkte ervaringen. Het kan je bevrijden van onnodige angsten en beperkingen doordat negatieve ervaringen uit het verleden verwerkt worden. Spanningen nemen af en er komt weer ruimte voor positieve ervaringen waarmee jouw zelfvertrouwen kan groeien. Een vrij snelle en effectieve methode om de ongewenste emoties die nu nog automatisch gekoppeld zijn aan je herinneringen los te koppelen van de situatie. Heel natuurlijk. Daarom vind ik dat deze methode een aanvulling is bij de natuurgeneeskundige behandelingen in mijn praktijk.

“Ik vond het voor de afspraak wel wat spannend. Maar door de heel natuurlijke manier waarop de EMDR-sessie ging, voelde ik me er heel goed bij. Ik was daarna heel erg moe. Het heeft me veel gebracht. Ben niet meer angstig wanneer ik aan die nare ervaring denk” -N.

EMDR bij emoties na nare ervaringen
EMDR kan werken bij alle ervaringen die je emotionele schade hebben gebracht. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk of een bedreiging. Maar ook een reeks aan gebeurtenissen zoals huiselijk geweld of pesterijen of ander trauma. Het gaat dan om situaties waarbij jij je in gevaar of belaagd hebt gevoeld of waarbij je walging, diepe angst of pijn hebt ervaren. Het heeft je gevoel van veiligheid, eigenwaarde, vertrouwen of controle aangetast. Met EMDR wordt de verbinding tussen het trauma en de automatische reactie hierop verbroken. Daarmee hoeft het trauma niet langer bepalend te zijn voor jouw leven en de manier waarop je jezelf ervaart.

EMDR koppelt trauma en emotie los
EMDR is een bewezen effectieve therapie waarbij je wordt afgeleid terwijl de traumatische ervaring wordt opgeroepen. Je hoeft niet te begrijpen hoe EMDR werkt, maar wel ervaren dàt het werkt. En daar gaat het om. Het resultaat telt. Zo dat jij verder kan zonder de negatieve invloed op je emoties door een gebeurtenis of situatie. We kunnen niet veranderen wat is gebeurd maar wel hoe je er nog steeds door wordt beïnvloed en mee omgaat.

Nieuwsgierig?praktijkriavandenhoven-riavandenhovenen-jpg
Wil je weten wat EMDR voor jou zou kunnen betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Ontdek wat ik voor je kan betekenen
Bel me terug

Zit je nog met vragen of wil je meer informatie? Vraag vrijblijvend een telefoonverzoek aan.